Astutus

Kaninaaras hyväksyy astumisen noin 3,5 kk iässä ja voi tulla kantavaksi 4 -4,5 kk astutus_kuvaiässä. Nämä iät vaihtelevat roduittain, kääpiörodut tulevat murrosikään aiemmin kuin suuret rodut. Ei ole suotavaa astuttaa kasvuikäistä naarasta ensimmäisenä mahdollisena kuukautena. Tiineys hidastaa kasvua tai katkaisee sen kokonaan eikä liian nuorella naaraalla myöskään ole vielä täyttä mahdollisuutta kasvattaa ja ruokkia poikuetta. Astutuksen liiallinen viivästyminenkin voi kuitenkin aiheuttaa ongelmia, etenkin jos naaras on ylipainoinen. Naarasta ensi kertaa astutettaessa sen tulisi mieluiten olla 6/7-12 kk, maksimissaan 1-1,5 vuoden ikäinen. Sen tulee olla ominaisuuksiltaan lupaava, hyväkuntoinen, hyväluonteinen eikä lihava. Uroksen tulee samoin olla hyväntyyppinen ja iältään yli 6 kk, hyvä lihaskunto, ei lihavuutta. Astutettavien eläinten tulisi olla melko samankokoiset, uros saisi olla naarasta pienempi.

Kanin kiima

Kanilla ei ole tarkkaa kiimakiertoa, kuten esimerkiksi koiralla. Murrosikään tullessa kanin hypothalamus alkaa tuottaa munarakkuloita eli follikkeleja stimuloivaa hormonia ja munarakkulat alkavat kehittyä, ja myös munasarjojen kehitys käynnistyy. Follikkelit kypsyvät aalloissa, noin 5-10 follikkelia per munasarja kypsyy samanaikaisesti. Kypsät follikkelit tuottavat estrogeenia noin 12-14 vuorokauden ajan ja tänä aikana naaras hyväksyy uroksen astumisen varmimmin. Astumisen tapahtuessa hyväksytysti oikeaan aikaan munarakkula puhkeaa ja vapauttaa munasolut, toisin sanoen astuminen saa aikaan naaraan ovulaation. Munasolujen matka kohtuun kestää noin 10 tuntia, minkä vuoksi naaras kannattaa onnistumismahdollisuuksien varmistamiseksi astuttaa kahtena peräkkäisenä päivänä. Jos astumista ei tapahdu, follikkelit tuhoutuvat ja noin neljän päivän kuluttua alkaa uusi kierros. Naaraalla on siis noin 16-18 päivän kiimakierto, joista 12-14 päivää se hyväksyy uroksen ja 4 päivää ei. Kierto on hyvin riippuvainen yksilöstä ja ympäristön ominaisuuksista, kuten uroksen läsnäolosta, ruokinnasta, valosta ja lämpötilasta.

Astutuksen toteuttaminen

Omaa kania kannattaa tarkkailla sopivan astutusajankohdan valitsemiseksi. Joistain kaninaaraista huomaa helposti, milloin ne ovat kiimassa, toisista se ei näy mitenkään. Käytös voi muuttua esimerkiksi yksin viihtyvästä seuralliseksi, naaras voi pyöriä toisen kanin tai omistajan ympärillä häntä ojossa ja pitää samalla ääntä, pyrkiä astumaan, jättää hajumerkkejä normaalia enemmän tai merkkailla virtsalla. Selästä silitettäessä naaras voi painautua maahan ja nostaa häntää tai takapäätä. Naaraan sukuelin voi myös olla selvästi punertava ja kirjava, ei tasaisen vaaleanpunainen.

Kun jalostuseläimet on valittu ja ajankohta vaikuttaa sopivalta, naaras viedään uroksen häkkiin, ei koskaan toisinpäin, sillä naaras saattaa puolustaa reviiriään ja uros jättää astumatta toisen reviirillä. Astutus seurataan alusta loppuun asti poistumatta paikalta, jotta kanit voidaan erottaa, mikäli ne käyttäytyvät aggressiivisesti toisiaan kohtaan. Yleensä kanit juoksevat pari kertaa häkin ympäri, mutta ensimmäisen astumisen tulisi tapahtua noin viiden minuutin kuluessa kanien yhteen laittamisesta. Kääpiörotuiset kanit saattavat käyttää hiukan pidempään juoksemiseen, jättiroduilla voi muuten kestää hieman kauemmin. Jotkut kaninaaraat vaativat kuitenkin seurustelua eli naaras on suostuvainen astumiseen vasta muutaman päivän yhdessäolon jälkeen.

Astutus on hyväksytty, kun uros nyppäisee astumisen lopuksi karvaa naaraan selästä (tämä vaikuttaa munasolun irtoamiseen) ja lennähtää naaraan selästä sivulle taaksepäin selälleen tai kyljelleen päästäen samalla äännähdyksen. Jotkut urokset urahtava, jotkut jopa kiljahtavat. Lisäksi uroksen tulisi tömäyttää takajalkaa jälkeenpäin. Jos uros ei tee jotain näistä, voi olla ettei uroksen lisääntymisvietti ole aivan hyväksyttävä. Naaraan käyttäytymisessä puutteita voi olla maahan painumisessa ja hännän nostossa. Aggressiivisuus urosta kohtaan on selvä puute, mutta joskus se voi johtua väärästä astutusajankohdan valinnasta eli väärästä vaiheesta kiimakierrossa.

Onnistuneen astumisen jälkeen odotetaan hetki, koska yleensä uros astuu naaraan uudestaan muutaman minuutin kuluessa. Kahden hyväksytyn astutuksen jälkeen naaras tulee siirtää omaan häkkiinsä odottamaan poikasia. Jos haluaa maksimoida onnistumismahdollisuudet, naaraan voi astuttaa uudelleen vielä seuraavana päivänä. Lisäksi noin 17 päivää ensimmäisten astutusten jälkeen voidaan suorittaa ns. tarkistusastutus, eli jos naaras ei hyväksy urosta, on se suurella todennäköisyydellä kantavana, jos antaa astua, se ei ole tullut edellisellä kerralla kantavaksi.

Jos astumista ei tapahdu ollenkaan 15 minuutin kuluessa, naaras siirretään varaurokselle. Jos tämä ei ole mahdollista, yritys uusitaan seuraavana päivänä tai seuraavan kerran, kun naaras vaikuttaisi olevan kiimassa. Huono lisääntymisvietti periytyy, mutta se voi johtua myös lihavuudesta tai sairaudesta. Moni sairaus vaikuttaa hormonitasapainoon, joten yleinen terveydentila on yhteydessä lisääntymisviettiin. Tyhjäksi aina vain jäävällä naaraalla voi olla tulehdus munasarjoissa tai kohdussa. Uroksella muutoksia voi olla kiveksissä.