Poikueiden hoito

Kaninpoikaset syntyvät kehittymättöminä verrattuna jäniksenpoikasiin. Ne ovat syntyessään sokeita, karvattomia ja kuuroja, ja tarvitsevat pesän suojaa vielä viikkojen ajan. Jos löydät elävän poikasen pesän ulkopuolelta, hiero naaraan karvoja ja heiniä käsiisi, ja siirrä poikanen takaisin pesään, koska naaras ei sitä tee ja poikanen voi paleltua pesän ulkopuolella. Paras ja lämpimin paikka poikaselle on sisarusten joukossa. Joskus emo kuitenkin siirtää saman poikasen tai samat poikaset yhä uudelleen pois pesästä tai erilleen muista. Tällöin poikaset voi aina siirtää takaisin muiden viereen, mutta välttämättä mitään ei ole tehtävissä, mikäli naaras on päättänyt hylätä osan poikasistaan. Naaras lakkaa harvoin hoitamasta joitain tai kaikkia poikasiaan enää parin kolmen ensimmäisen päivän jälkeen, mutta aivan ensimmäisinä päivinä synnytyksen jälkeen kannattaa pitäytyä pesän tarkastamisessa poikasten koskettelun sijaan. Myöhemminkin poikasia koskettaessa tulee ensin tartuttaa naaraan ja pesämateriaalien hajua käsiinsä.

Poikasten karva alkaa kasvaa välittömästi syntymän jälkeen, ja noin neljän päivän iässä niillä on jo ohut karvapeite. Naaras imettää 1-2 kertaa vuorokaudessa noin 5 minuuttia kerrallaan eikä hoida poikasia muina aikoina, joten emoa ei välttämättä koskaan näe poikasiaan hoitamassa. Silmät avautuvat keskimäärin 10-12 päivän iässä. Noin kahden viikon ikäisinä poikaset lähtevät liikkeelle pesästä ja kolmiviikkoiset poikaset totuttelevat vähitellen syömään heinää ja muuta ruokaa. Kiinteään ruokaan siirryttyään poikasten pääruoka on heinä, kuten aikuisillakin kaneilla. Muihin ruoka-aineisiin poikaset totutetaan vähitellen ja pieninä annoksina, porkkanasta on hyvä aloittaa. Pienten poikasten ruokinnan muutosten kanssa on oltava varovainen. Yleensä täysrehupellettiä ei kannata poikasillekaan antaa rajattomasti. Emokin voi syödä pellettiä liikaa, mikäli sitä on koko ajan tarjolla.

poikueidenhoito_kuvaYksinäinen poikanen saa emon kaiken maidon ja lihoo nopeasti, mutta kehittyy hitaasti. Useamman poikasen poikueessa maitoa saa vähemmän mutta juuri siksi on kehityttävä nopeammin. Mikäli emo jostain syystä tuottaa hieman liian vähän maitoa, poikaset saattavat lähteä pesästä ruokaa etsimään aiemmin kuin normaalisti. Nälkäiset poikaset piipittävät ja liikehtivät rauhattomina pesässä tai hortoilevat sen ulkopuolella. Poikanen voi kulkeutua pesän ulkopuolelle myös naaraan nisässä roikkuen. Palauta poikanen pesään heti huomatessasi tilanteen. Naaras ruokkii poikasia, mikäli ne kasvavat eivätkä kuivu. Onkin syytä huolehtia emon riittävästä ravinnon- ja vedensaannista. Ison poikueen tehnyt naaras saattaa syödä jopa viisi kertaa enemmän kuin ennen poikasia ja maidontuotto kuluttaa paljon vettä.

Kaninaaras imettää poikasiaan noin 5 viikkoa, jonka jälkeen poikaset voidaan vieroittaa emostaan suunnilleen 6 viikon iässä. Kaninpoikasen yleisin luovutusikä on 8 viikkoa, joten vieroituksen jälkeen poikaset saavat olla keskenään vielä parin viikon ajan ennen kuin ne luovutetaan uusiin koteihin. Emosta erossa ollessaan poikaset sosiaalistuvat mutta samalla itsenäistyvät hieman. Puhdasrotuiset kanit luovutetaan sukutaulun ja vasemman korvan tunnistetatuoinnin kanssa. Kasvattajan tulisi antaa poikasen mukaan myös hoito-ohje sekä tuttua ruokaa poikasen ensimmäisen viikon tarpeiksi.