PET-luokat ja säännöt

Ikä lasketaan kanille sen mukaan minkä ikäinen se näyttelypäivänä on. Lemmikkikanien näyttelyluokat ovat seuraavat:

UROKSET:

• Baby urokset , ikä 2-4kk
  • Nuoret urokset, ikä 4-9kk
  • Avoimet urokset, ikä 9-36kk
  • Seniori urokset, ikä 36-72kk
  • Veteraani urokset, ikä 72kk ja yli

NAARAAT:

• Baby naaraat , ikä 2-4kk
  • Nuoret naaraat, ikä 4-9kk
  • Avoimet naaraat, ikä 9-36kk
  • Seniori naaraat, ikä 36-72kk
  • Veteraani naaraat, ikä 72kk ja yli

Naaraita ja uroksia ei arvostella samassa luokassa.

Säännöt lemmikki- eli PET-kanien arvosteluun

Lemmikkiluokan alaikäraja kanille on 2 kuukautta näyttelypäivänä. Muuten luokassa voidaan esittää minkä kokoinen, -näköinen tai -rotuinen kani (risteytykset, kastroidut jne.)

Lemmikkiluokan kani ilmoitetaan luokkaan Suomen Kaniyhdistys Ry:n ilmoittautumiskaavakkeella joko postitse tai jälki-ilmoittautuneena näyttelypaikalla. Näyttelykutsussa ilmoitetaan ilmoittautumistapa. Kanin ilmoittautumisessa tulee näkyä kanin nimi, rotu, väri, vasemman korvan tatuointi tai muu yksilömerkintä, ikä, sukupuoli ja omistaja. Lisäksi ilmoittautumiseen voidaan laittaa kanin vanhemmat, kasvattaja yms. seikat joita ilmoittautumiskaavakkeessa kysytään.

Lemmikkiluokan kanit jaotellaan näyttelyluetteloon tai jos luetteloa ei tehdä, tuomariluetteloon sukupuolen ja iän mukaan järjestykseen.

Lemmikkiluokassa tuomarina saa toimia Suomen Kaniyhdistyksen hyväksymä lemmikkikanituomari.

Tuomari ei saa arvostella omassa omistuksessaan tai perheenjäsenen omistuksessa olevaa kania.  Tuomarin ei tule tietää minkä nimisiä tai kenen omistuksessa olevia kaneja hän arvostelee. Täten tuomarille ei tule antaa luetteloa ennen arvostelua.

Palkitseminen lemmikkiluokissa

Jokainen arvosteltu kani saa tuomarin allekirjoittaman kirjallisen arvostelukaavakkeen ellei lemmikkiluokkaa viedä täysin läpi ilman kaavakkeita. Tällöin tuomarin suullisen arvostelun tulee olla riittävä.

Jokaisen näyttelyluokan parhaimman pistemäärän saanut kani saavuttaa luokkavoittaja (LKV)- arvon. Jos samassa luokassa on useita kaneja samoilla pisteillä, valitsee tuomari niiden keskuudestaan yhden kanin luokkavoittajaksi.

Luokkavoitto palkittavien määrä, kun luokassa on arvosteltu:
1-5 kania, palkitaan LKV 1
6-10 kania LKV 1-2
11-20 kania LKV 1-3
21-25 kania LKV 1-4
yli 25 kania LKV 1-6

Tuomari voi antaa kanille halutessaan kunniamaininnan (KUMA) jostain erityisestä ominaisuudesta. Palkintojenjaon yhteydessä tuomari päättää antaako kaikille kunniamaininnan saaneille kaneille ruusukkeen.

Paras PET-kani kilpailu

Tuomari valitsee kanien keskuudesta parhaat lemmikki- eli pet-kanit (PPK 1-5). PPK:t jaetaan seuraavan kaavan mukaan: PPK-sijoitus/viisi arvosteltua kania, kuitenkin enintään kuusi PPK-sijoitusta/ näyttely.

Paras PET-Kani kilpailussa palkittavien määrä, kun näyttelyssä on arvosteltu:
1-5 kania, palkitaan PPK 1
6-10 kania PPK 1-2
11-20 kania PPK 1-3
21-25 kania PPK 1-4
yli 25 kania PPK 1-6

Näissä sijoituksissa tulisi pysyä, mutta tuomari voi halutessaan päättää sijoittaako enemmän/ vähemmän PPK -sijoituksia kuin mitä kanimäärä oikeuttaisi. Jokainen PPK -sijoittunut kani saa palkinnon.

Lisäksi lemmikkiluokissa voidaan jakaa (yleensä lahjoitettuja) erikoispalkintoja.

Näitä sääntöjä noudatetaan Suomen Kaniyhdistys ry:n ja sen alayhdistysten näyttelyissä. Säännöissä olevat luokkajaot ja palkitsemistyylit ovat ehdottomia, niistä ei saa poiketa kuin Suomen Kaniyhdistys ry:n hallituksen luvalla. Näitä sääntöjä saa muuttaa vain Suomen Kaniyhdistys Ry:n hallitus.